Konsultointipalveluita käytetään toiminnan kehittämisen tukena. Ulkopuoliselta asiantuntijalta voi saada tietoja ja näkemystä, mitä omasta tiimistä ei löydy. Konsultointi on myös joustava tapa täydentää omaa tiimiä: toimeksiannon kesto ja laajuus sovitaan aina etukäteen. Konsultti voi kulkea asiakkaan rinnalla pidempään tai auttaa tietyssä tarpeessa, kuten vaikkapa kilpailutuksessa tai uuden palvelun tuotteistamisessa. Isoille organisaatioille konsulttien käyttäminen on tuttua. Myös yksinyrittäjä voi ottaa konsultin tuekseen. Tässä blogissa vinkkaamme, mitä kannattaa huomioida konsultin valinnassa.
1) Tee taustatyö: Aloita tutkimalla konsulttien taustaa ja kokemusta. Tarkista heidän koulutus- ja työhistoriansa sekä tutustu heidän asiakasreferensseihin ja arvosteluihin. Tämä auttaa sinua varmistamaan, että valitset konsultin, jolla on tarvittava kokemus ja asiantuntemus.
- Pajun asiakasreferenssit löydät täältä. Voit seuloa kokemuksia mm. asiakkaan koon mukaan. Kussakin asiakastarinassa on mukana lyhyt asiakkaan kommentti yhteistyöstä.
- LinkedIn on mainio paikka taustojen selvittämiseen. Täältä löydät Merjan cv:n ja täältä Jennin cv:n.
2) Selvitä konsultin vahvuudet ja erityisosaaminen: Tutki, millaisia kehityshankkeita tai toimialoja konsultti on erikoistunut ja varmista, että hänen erikoisosaamisensa vastaa pk-yrityksesi tarpeita.
- Joihinkin hankkeisiin on tärkeää löytää spesifiä syväosaamista vaikkapa elintarvikealan sääntelystä tai tekijänoikeuksiin liittyvästä juridiikasta. Verkostostamme löytyy valtavasti hyviä osaajia, ja ohjaamme tilanteen mukaan asiakkaita eteenpäin.
- Toimialan suhteen olemme Pajussa generalisteja: voimme auttaa useimmilla toimialoilla toimivia. Tarvittaessa otamme työpariksi muun alan osaajia, esimerkiksi mestarivalokuvaajan valokuvausalan projektiin tai digimarkkinoinnin osaajan digitaalisen ostopolun kehittämiseen.
- Sisällöllisesti voimme parhaiten auttaa mm. markkinoinnin kehittämisessä, palveluiden muotoilussa, tietojärjestelmien hankinnassa ja käyttöönotossa sekä projektinhallinnassa. Fasilitaattorina toimiessa syväosaaminen käsiteltävästä aiheesta ei ole pakollista. Joskus siitä on jopa hyötyä, että fasilitaattori ei ole liian syvällä käsiteltävissä asioissa.
3) Keskustele konsultin kanssa: Ennen kuin teet päätöksen, keskustele potentiaalisen konsultin kanssa. Tämä auttaa sinua saamaan selkeämmän käsityksen hänen ajattelutavoistaan ja siitä, miten hän voisi auttaa yritystäsi.
- Voit varata kanssamme helposti Teams-tapaamisen. Keskustelu on usein nopein ja helpoin tapa tutustua, sekä selvittää, miten voisimme auttaa.
- Löydät ajatuksiamme ja näkemyksiämme blogistamme. Oletko jo lukenut vaikka tavoitteiden asettamisesta tai hinnoitteluvinkeistämme?
- Pajun instagram-tilin postaukset kertovat lisää arjestamme ja meistä. Ota meidät seurantaan!
4) Tarkista konsultin hinta ja ehdot: Hinta on yksi tärkeimmistä tekijöistä, mutta älä valitse pelkästään halvinta konsulttia. Tarkista, että hinta vastaa tarjottua palvelua ja että konsultin ehdot sopivat yrityksesi tarpeisiin.
- Teemme useimmiten ehdotuksen ja tarjouksen yhteistyöstä.
- PK-yritysten ELYn tukemien konsultointipalveluiden hinnoittelu ja sopimusehdot ovat hyvin selkeät. Käymme ne mielellämme kanssasi läpi.
- Lisätietoja LEGO® SERIOUS PLAY® -työpajoista löydät täältä.
5) Arvioi kemiat: Lopuksi, arvioi kemiat konsultin kanssa. Konsultin tulisi olla luotettava, avoin ja helposti lähestyttävä, jotta yhteistyö on sujuvaa ja tuottavaa.
- Tämä on todella tärkeä vaihe, ja yhteistyön sopivuutta voi testata Teams-tapaamisessa.
- Voit myös lukea konsultointiprojekteista täältä.

Tämän blogin kirjoittamisessa hyödynnettiin ChatGPT-tekoälyä. Sille esitettiin kysymys ”Miten valita hyvä konsultti kehittämään pk-yrityksen toimintaa?” Lihavoiduilla teksteillä alkavat kappaleet ovat tekoälyn ehdotuksia. Niitä on maustettu linkeillä sivustollemme. Tekoälyn antamat suositukset ovat oikein hyviä! Listalle voisi nostaa muitakin asioita, mutta olisi vaikea valita esitetyltä listalta joku pois otettava.
Konsultin valinnassa ja yhteistyön suunnittelussa avoin keskustelu on kaiken a ja o. Kun konsultilla on selkeä ymmärrys asiakkaan tarpeista, hänen on paljon helpompi tehdä realistinen ehdotus yhteistyöstä. Kaikkien aikaa säästää myös se, jos konsultti huomaa ja kertoo, että ei ole asiantuntija, mitä asiakas on etsimässä.
Ota siis rohkeasti yhteyttä, jos kaavailet ulkopuolisen asiantuntijan hyödyntämistä!