Jokainen meistä on hyvin todennäköisesti ollut sekä tavoitteita asettamassa että tavoitteita vastaanottamassa. Myönnän kärsiväni KPI-allergiasta. On äärimmäisen haastavaa asettaa tavoitteita ja mittareita, jotka tuntuvat samaan aikaan merkityksellisiltä ja motivoivilta sekä vievät kovaa businessta oikeaan suuntaan.
Esimerkki 1: Mittari aiheuttaa järjettömyyksiä
Tuotekehitysorganisaatiolle oli asetettu yhdeksi tavoitteeksi se, että annetut työmääräarviot saadaan paremmin pitämään. Sille asetettiin tietty %-tavoite (mikä osuus työmääräarvioista osuu maaliin tai se alitetaan). Tämä tavoite oli yksi työntekijöiden bonusjärjestelmään sidotuista KPI-mittareista.
Lopputulos: Tuotekehitys alkoi tekemään reilusti isompia työmääräarvioita kuin aiemmin. Mittari oli täyttynyt ja bonuksia maksettiin. Samaan aikaan yrityksen loppuasiakkaat saivat arvoa vielä vähemmän kuin aiemmin, entistä hitaammin, koska ”ei enempää ei mahtunut työlistoille”.
Esimerkki 2: Perustekeminen ei enää kiinnosta
Firmassa on käytössä palkkausmalli, jossa on 2000 e pohjapalkka ja jokaisesta laskutettavasta asiakastyötunnista työntekijä saa siivun.
Lopputulos: Työntekijät taistelevat toimeksiannoista, joissa on iso tuntihinta asiakkaalle. Vain harva haluaa tehdä mitään sisäistä kehitystä, joka olisi kasvuyrityksessä tarpeellista, jotta asiakaskokemus, palvelut ja prosessit kehittyisivät. Pohjapalkka tuntuu itsestäänselvyydeltä, jonka eteen ei ns. tarvitse tehdä mitään.
Aloin pohtia KPI-allergiaani. Mitä olisi tehtävissä, että oma asenteeni muuttuisi? Palataanpa tavoiteasetannan alkulähteille. Tavoitteita asettavat ihmiset ihmisille. Ihminen on tunteva eläin. Tavoitteisiin liittyy odotuksia ja isoja inhimillisiä tunteita kuten esimerkiksi itsensä syyllistämistä ja onnistumisista iloitsemista.
Miksi tavoitteisiin ei päästä?
Alla luetellut juurisyyt sopivat minusta sekä itse itselleen yksityiselämän puolella asetettuihin tavoitteisiin että business-kontekstissa asetettuihin tavoitteisiin.
- En tiedä miten edes pääsisin tavoitteeseeni
- En ole aidosti motivoitunut tavoitteesta
- Tavoite on epämääräinen – en oikeastaan tiedä milloin minä onnistun, milloin epäonnistun?
- ”Tulee muuttujia” – tilanne tavoitetta asetettaessa on tosi erilainen kuin silloin kun tavoitteeseen olisi pitänyt päästä
Miksi tavoitteet ovat yleensä isoja?
- Kun on epävarmaa, onnistuuko koko homma ollenkaan, asetetaan mieluummin isoja pitkän aikavälin tavoitteita. Tausta-ajatuksena, että vaikka maaliin tuskin päästään, edetään edes oikeaan suuntaan.
- Valtaosa vilpittömästi uskoo, että pidemmän aikavälin tavoitteet pystyy saavuttamaan, koska ne ovat riittävän kaukana tästä päivästä
- Liian helppoja tavoitteita ei kannata asettaa, koska nekään eivät innosta ja ihminen ikään kuin itse helposti priorisoi ne alaspäin arvoasteikossa
Mitäs sitten kun tavoitteeseen ei päästykään?
- Oletko tyytyväinen, että vaikka tavoitteiseen ei kokonaan päästy, etenemistä kuitenkin tapahtui?
- Tunnetko musertavaa pettymystä? Panostitko tosi paljon ja tunnet että olet epäonnistunut, osaamaton ja arvoton?
Mitä voin tehdä, että tavoitteet olisivat kivireen sijasta innostavampia?
Tunneskaalan kirjo on valtava.
Ymmärrä, että jos sinä suhtaudut tilanteeseen tietyllä tavalla se ei tarkoita, että kaikki muutkin suhtautuvat siihen samoin. Tiedätkö miltä esimerkiksi tiimiläisistäsi tuntuu?
Tavoitteissa on isoja tunteita mukana. Voisitko joko yksin, tiimisi ja/tai esihenkilösi kanssa pohtia sekä tavoitteista keskusteltaessa että niiden toteutumista arvioitaessa näitä kysymyksiä:

Lataa keskustelupohja avuksesi ja ota askel kohti merkityksellisimpiä tavoitteita!
Tavoitteita asetettaessa on suuri houkutus vain tohottaa menemään. Jättää miettiminen miettimättä. Suorittaa myös tavoitteiden asettaminen itsessään. Tavoitteiden asettaminenkin varmasti herättää monenlaisia tunteita.
Toivottavasti saat näistä kysymyksistä apua omien tavoitteidesi kanssa työskentelyyn!
Lähteet:
Aikaansaamisen taika. Näin johdat itseäsi. Pihlaja, Satu. 2018 (Atena Kustannus Oy)
Vasundhara Sawhney, Get Better at Setting Goals https://hbr.org/2021/10/setting-goals-our-favorite-reads
Lisää aiheen ympäriltä muissa blogikirjoituksissa:
Onnistu projektin tavoiteasetannassa
Onnistu IT-hankkeen projektisuunnittelussa