Maailma muuttuu koko ajan. Joskus voimme kiikaroida tulevaisuuteen ja nähdä mitä on tulossa, joskus musta joutsen kuten pandemia mullistaa meidän kaikkien elämän. Yrityksissä ja organisaatioissa on elintärkeää pysyä hereillä ja toimia ketterästi, jotta muutoksiin voidaan reagoida, ja suunnata toimintaa uudelleen ja uudelleen. Mitä ovat muutoskyvykkyyteen liittyvät taidot ja osaamiset, ja miten niitä voi lisätä?
Paju ja Hyvää Työtä -Akatemian ovat käynnistäneet valmennushankkeen Ketterän kehittäjän työkalupakki muutoksen matkalle. Hankkeen tavoitteena on kehittää Pohjois-Savon alueella toimivien pienten ja keskisuurien yritysten kilpailukykyä ja muutoskyvykkyyttä pärjätä kovenevassa ja alati muuttuvassa maailmassa.
Olemme rakentaneet valmennusohjelman, jossa kehitetään johtamistaitoja, resilienssiä ja perinteisesti pehmeinä arvoina pidettyjen taitojen ja osaamisen vahvistamista, ja niiden hyödyntämistä aidossa liiketoiminnan kehittämisessä.
Hanketta rahoittavat Pohjois-Savon ELY-keskus sekä Kuopion kaupunki.
Kymmenen valmennuspäivän aikana tutkitaan muutoksen elementtejä:
- Ihmiset: osaaminen, osallisuus, hyvinvointi, organisaatiokulttuuri ja vuorovaikutus
- Prosessit: työkalut, toimintamallit, ohjeet
- Sisältö: tavoitteet ja tahtotila, strategia, suunnitelma
sekä opetellaan muutoksen työkaluja:
- Palvelumuotoilu, ensimmäisessä päivässä harjoiteltiin mm. empatiakartan hyödyntämistä ja haastatteluja
- Ketterät projektinhallintamenetelmät
- Fasilitointi
Lisäksi jokaisessa valmennuspäivässä on mukana vieraileva tähti. Ensimmäisessä päivässä uskomattoman kasvutarinan Ketoisen vauhdikkaasta taipaleesta kertoi Nanna Mononen.

Valmennuksessa on mukana 10 pohjois-savolaista yritystä. Ensimmäisenä valmennuspäivänä keräsimme ryhmältä odotuksia. Tässä on osa niistä:
- Kehittyminen yksilötasolla
- oman ajattelun haastaminen
- oppimisprosessin käynnistäminen ja ajan varaaminen sille
- oppia kuuntelemaan intuitiota ja luottamaan siihen
- Näkemystä ja työkaluja liiketoiminnan kehittämiseen
- Pysähtymistä ja rauhaa, jotta oppiminen, oivallus ja jäsentyminen ehtivät tapahtua
- Työkaluja työkulttuurin ja toimintakultuurin muuttamiseen
- Tiimin kehittäminen ja haastaminen
- Halu kohdata toisia ja jakaa omaa osaamista
- Viettää aikaa yhdessä: keskustella, jakaa ja innostua
Valmennushankkeen päätteeksi syksyllä 2022 järjestetään seminaari, jossa pääsemme kertomaan hankkeen tuloksista ja oivalluksista lisää. Sillä välin kerromme kuulumisia Pajun ja Hyvää Työtä -Akatemian blogeissa sekä sosiaalisen median kanavissa.
Olemme Hannan kanssa todella innoissamme tästä valmennuksesta! Myös meille tämä on muutoksen matka. Uskomme, että kummankin osaamista yhdistämällä pystymme luomaan jotain uutta. Uuden luominen vaatii paljon keskustelua, ajatusten pallottelua, aikaa ja langanpäiden kutomista yhtenäiseksi paketiksi. Matkalla meitä inspiroi Muotoiluakatemian ympäristö sekä tietysti valmennuksen upeat osallistujat, joille tätä työtä teemme.
Nähdään pian lokakuun valmennuspäivän parissa!
Terveisiä polun varrelta,
Jenni