Olemme pitkään hyödyntäneet Kuka- ja Millainen-kortteja työpajatyöskentelyssämme ja myyneet korttipakkoja verkkokauppamme kautta.
Koronaepidemian myötä myös konsultointi- ja valmennusbisneksessä siirryttiin “yön yli” etätyöpajojen pitämiseen. Päätimme pitää omat korttipakkamme myös muutoksessa mukana ja lähdimme tekemään digikorttitoteutusta Hurjan kanssa.
Emme halunneet lukita toteutusta liikaa vaan meille oli tärkeää selvittää potentiaalisten digikorttien käyttäjien ajatuksia sekä kuunnella Hurjan ehdotuksia avoimesti.
Tämän blogin lukemalla pääset kurkistamaan ketterän ohjelmistokehitysprojektin vaiheisiin tilaajan näkökulmasta. Saat myös vinkkejä omaan projektiisi.
Näin projekti eteni
- Huhtikuu:
- Tarpeiden ja toiveiden dokumentointi (käyttötapaukset), vaiheistus eli mitä haluamme ensimmäiseen versioon ja mitä seuraavaan.
- Hurja toteutti ensimmäisen nopean proton ja antoi ensimmäisen version toteutuksesta työmäärä- ja kustannusarvion

- Toukokuussa selvitimme potentiaalisten digikorttien käyttäjien tarpeita. Soitimme henkilöille ja haastattelimme heitä tarpeista, kuitenkaan olettamatta, että heillä on täysin samanlaiset ajatukset ja toiveet kuin mitä me olimme etukäteen ajatelleet. Eikä ollutkaan! Samaan aikaan Hurja selvitti teknisiä vaihtoehtoja toteutukselle.
- Kesä-heinäkuun aikana pidimme pari palaveria demoilun ja palautteen annon merkeissä. Tekninen toteutustapa ja ensimmäisen version toiminnallisuudet saatiin sovittua. Kustannusarvio täsmentyi myös näiden myötä.
- Elokuussa pääsimme kokeilemaan ensimmäistä versiota ja antamaan siitä palautetta.
- Syys-lokakuussa jatkoimme iteroiden demoilua ja viimeistelyä.
- Marraskuussa teimme ensimmäisiä testailuja loppukäyttäjien kanssa saadaksemme palautetta.

Aikataulullisesti työ olisi ollut tehtävissä paljon sukkelammin Hurjan puolella. Meillä tilaajilla oli sen verran kädet täynnä asiakastyötä, että sisäinen kehitys jäi välillä vähemmälle huomiolle.
Suosituksiamme teille omaan kehitysprojektiinne
- Potentiaalisten asiakkaiden osallistaminen jo ennen kuin yhtään riviä koodia oli kirjoitettu, oli tärkeintä, jotta toteutus ohjautui oikeaan suuntaan.
- Säästimme kustannuksissa, kun pystyttiin karsimaan pois ominaisuuksia, joista loppukäyttäjille ei ollut erityisemmin iloa tai hyötyä.
- Dokumentointi, dokumentointi, dokumentointi! On tärkeää kuvata tarpeet, sopia selkeästi sisällöstä ja työn tavoitteista sekä kustannuksista.
- Rohkeus luopua jostain omasta mielestä hyvästä ideasta. Ketterässä projektissa oma asenne on kaikista tärkein työkalu.
- Odotusten hallinta: selkeä sopiminen mitä projektissa seuraavaksi tapahtuu ja jatkotoimenpiteiden sopiminen ja kalenterointi
Mitä olisimme voineet tehdä toisin
- Kehitysprojekti vaatii aikaa ja olisimme voineet suunnitella omaa ajankäyttöämme paremmin
- Tiiviimpi yhteydenpito kehittäjätiimiin olisi ollut koodausvaiheessa paikallaan, esimerkiksi lyhyt ja napakka weekly/bi-weekly palautteen antamiseen ja kysymysten esittämiseen
Missä olemme nyt menossa
- Ensimmäisen käyttäjätestauskierroksen havaintojen käsittely ja korjaukset
- Käyttäjätestauksen laajennus
- Työstämme ulkoasua Pajun ilmettä vastaavaksi
- Korttipaikka käyttöön työpajoihin!
Haluatko tulla mukaan digikorttien testaukseen? Haluatko sparrausta sinun palvelusi tai tuotteesi käyttäjätestailuun tai tarpeiden määrittämiseen?