Kun kerroin lapsille, että käytän kaksi työpäivää legojen parissa, toinen oli epäuskoinen ja toinen oli tyytyväinen siitä, että äidin heikot lego-taidot saavat vahvistusta. Ikävä kyllä koulutuksessa ei opittu rakentamaan hienoja linnoja tai rantakahviloita. Sen sijaan LEGO® SERIOUS PLAY® koulutuksessa keskityttiin siihen, miten lego-työskentelyn avulla voidaan ruokkia mielikuvitusta, tukea asioiden sanoittamista ja vauhdittaa ryhmän pääsemistä yhteiseen, kirkkaaseen lopputulokseen.
Olemme käyttäneet fasilitoinnin ja konsultoinnin apuna palvelumuotoilukortteja. Kuvat ovat hyödyllinen ja tehokas työkalu, mahdollisuus rakentaa kolmiulotteisia malleja legoilla vie mahdollisuudet uusin sfääreihin!

Latinasta peräisin oleva sana ’facilis’ tarkoittaa helppoa. Fasilitointi tarkoittaa helpoksi tekemistä. Käytännössä fasilitoinnin avulla voidaan helpottaa palaveria tai työpajaa. Fasilitointi-termille ei ole hyvää suomennosta, mutta käytännössä se tarkoittaa ryhmän tavoitteellista ohjaamista. Kun työpaja on hyvin suunniteltu ja ohjattu, osallistujien on helppo keskittyä olennaiseen. Fasilitaattorin tehtävä on suunnitella sopivat työkalut ja ajankäyttö, ja ohjata työskentelyä sovittuihin kohti sovittuja tavoitteita. Fasilitaattori huolehtii, että kaikki pääsevät kertomaan näkemyksensä ja tulevat kuulluksi. Fasilitoinnin tueksi on olemassa valtavasti paljon erilaisia työkaluja ja menetelmiä.
Yhteistyössä Hyvää Työtä -Akatemian kanssa toteutettavassa Muutoksen matka -valmennushankkeessa pääsimme tutustumaan LEGO® SERIOUS PLAY® -menetelmään, ja Kuopiossa on nyt 11 sertifioitunutta LEGO® SERIOUS PLAY® -fasilitaattoria, joista yksi Pajussa!
LEGO® SERIOUS PLAY® -menetelmä on radikaali, innovatiivinen, kokemuksellinen ryhmän ohjausmenetelmä, joka on suunniteltu vahvistamaan liiketoiminnan suorituskykyä. Menetelmän käyttö mahdollistaa nopean pääsyn käsiteltävien asioiden ytimeen. Legopalikat toimivat katalysaattoreina – ja kun niitä käytetään metaforien rakentamiseen, ne käynnistävät prosesseja, joista osallistujat eivät välttämättä aiemmin olleet edes tietoisia. Menetelmä vahvistaa taitoa kommunikoida, hyödyntää omaa luovuutta ja lähestyä omaa työtä sitoutuneemmin. Lähde

Ajattele käsillä
LEGO® SERIOUS PLAY® -menetelmässä ei itse asiassa käytetä kovinkaan paljon aikaa rakentamiseen. Suurin painoarvo on kertomisella, kuuntelulla ja keskustelulla. Kun fasilitaattori ohjaa valitsemaan tietyllä ohjeistuksella legoja, ne valitaan nopeasti. Intuitio joutuu ja pääsee töihin, kun ei voi miettiä liikaa.
Kaikki vastaukset ovat oikeita
Jokainen malli on oikealla tavalla rakennettu, vääriä vastauksia tai ratkaisuja ei ole. Menetelmään kuuluu kaikkien kuuntelu ja kunnioittaminen. Koulutuspäivässä muiden rakennelmat saivat poikkeuksetta ihailua ja wau-efektejä.
Kysy oikeita kysymyksiä
Onnistunut fasilitointi vaatii paljon valmistelua. LEGO® SERIOUS PLAY® -fasilitointi ei ole vain sitä, että pöydälle kaadetaan kasa legoja ja aletaan rakentaa. Työstettävät tavoitteet, kysymykset ja rakennustehtävät on mietittävä hyvin etukäteen, jotta palaverin tai työpajan tavoitteisiin oikeasti päästää

Kokeile käytännössä!
Menetelmää voi käyttää esimerkiksi
Strategiatyössä tai tavoitteiden sanoittamisessa
Tiimiytymisessä ja vuorovaikutuksen kehittämisessä
Palvelumuotoilussa
Kerättyjen kokemusten jäsentämisessä
Yhteisen tulevaisuuden suunnittelussa
Jos haluat fasilitaattorin omaan työpajaasi tai palaveriin, ota yhteyttä. Mikäli haluat kouluttautua käyttämään menetelmää itse, voimme lämpimästi suositella kouluttajaksi Mirjami Sipponen-Damontea, joka on erinomainen fasilitaattori ja kouluttaja.
