Uudistumisen taito -valmennuksen ensimmäisessä lähipäivässä pureuduttiin uudistumisen eri näkökulmiin. Valmennuksessa on mukana 13 pohjoissavolaista pk-yritystä usealta eri toimialalta. Muotoiluakatemian upean kristallikruunun alla tarkastelimme mm. ennakko-odotusten vaikutusta ajatteluun. Näistä voit lukea lisää Hyvää Työtä-Akatemian blogista. Lisäksi perehdyimme tulevaisuusajatteluun, ennakointiin sekä skenaariotyöskentelyyn. Tässä blogissa jaamme muutamia nostoja ja työkaluja valmennuspäivästä.
Vaikka toimintaympäristö on epävarma ja vaikeasti ennustettavissa, tulevaisuusajattelu auttaa ennakoimaan.
Maailma on monimutkainen paikka. Sen kuvaamiseen käytetään esimerkiksi lyhenteitä VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity: Epävakaisuus, epävarmuus, monimutkaisuus, monimerkityksisyys) tai TUNA (Turbulent, Uncertain, Novel, Ambiguous: Sekasortoinen, epävarma, uudenlainen, moniselitteinen). Kaikkea ei voi ennakoida, eikä kaikkeen vaikuttaa. Viime aikojen kurjia esimerkkejä tästä ovat muun muassa koronapandemia ja Ukrainan sota.
Tulevaisuutemme ei ole ennalta määrätty, vaan edessämme on monta vaihtoehtoista tulevaisuutta. Tuorein ilmastoraportti on hälyttävää luettavaa. Se tarjoaa tärkeää tietoa siitä, mihin meidän pitää varautua ja tunnistaa samalla mahdollisuuksia hillitä ilmastonmuutosta. Meillä on todella mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen. Tehdään siis se, mitä voidaan!

Seuraa megatrendejä ja trendejä, bongaa hiljaisia signaaleja!
Ennakointityössä kannattaa ymmärtää maailmanlaajuiset megatrendit (esim. ilmastonmuutos, kiihtyvä kilpailu digivallasta) sekä trendit (esim. ruokatrendit, monikulttuurisuus, työelämän harmaat pantterit). Heikkoja signaaleja voi löytää melkeinpä mistä vain. Sellaisia voivat olla esimerkiksi 3D-printtitalot Keniassa ja nuoret, jotka ostavat kaikki vaatteensa kirpputorilta. Toimintaympäristön muutosta omaan liiketoimintaan voi peilata niiden kautta. Erityisesti hiljaiset signaalit voivat tarjota yrityksille kilpailuedun: mahdollisuuden kehittää uusia palveluita tai löytää uusia kohderyhmiä.
Tulevaisuutta voi ennakoida ja vaikuttaa siihen yhdistämällä kylmät faktat ja mielikuvituksen eli ajatella rohkeasti: entä, jos…
Futuristi Elina Hiltusen kaava tulevaisuusajatteluun on ennakoinnin, innovoinnin ja kommunikoinnin yhdistäminen. Tulevaisuusajattelun tueksi on olemassa paljon hyviä työkaluja ja aineistoja. Sitra on koonnut erinomaisen työkalupakin, esimerkiksi megatrendikortit tulevaisuusajattelun tueksi. Sitran materiaalia on käytössä myös Uudistumisen taito -valmennuksissa ja ilmaiseksi kaikkien saatavilla. Valmiita trendiraportteja löytyy esimerkiksi Hiltusen sivuilta sekä 11Helsingin trendigalleriasta. Havaittuja trendejä kannattaa täydentää oman toimialan havainnoilla ja datalla.
Skenaariotyöskentely auttaa tulevaisuuden kulkujen hahmottamisessa ja niihin valmistautumisessa.
Liiketoiminnan riskit ja mahdollisuudet on helpompi tunnistaa, kun miettii niitä erilaisten skenaarioiden eli olettamuksiin pohjautuvien ennusteiden kautta. Lopputulokset vaikkapa kuvitteellisen kuopiolaisen kalakukkoleipomon tulevaisuudelle ovat taatusti erilaiset, jos niitä miettii kolmesta kulmasta. Ensimmäisessä skenaariossa kaikki asiakkaat ovat sekasyöjiä, toisessa puolet asiakkaista on kasvissyöjiä ja kolmannessa kaikista asiakkaista on tullut vegaaneja. Kuinka kalakukot kävisivät kaupaksi näissä erilaisten asiakasprofiilien skenaarioissa? Olisko tuotetta syytä muuttaa tai tuoda rinnalle muunlaisia tuotteita?
Skenaariotyöskentelyssä on tärkeää luoda useampi erilainen tulevaisuuden näkymä suhteessa muutosajuriin (asiakasprofiili edellisessä esimerkissä). Ennakoinnin työkaluna voi käyttää esimerkiksi Sitran työkalupohjaa, jota hyödynnettiin valmennuspäivän harjoituksessa.
Skenaariotyöskentelystä voi tulla tärkeä oman työn ja liiketoiminnan tuki. Erilaisten vaihtoehtojen ajattelu ja suunnittelu auttaa varautumaan muutoksiin ja havaitsemaan mahdollisuuksia. Skenaariotyöskentelystä kannattaa tehdäkin rutiini. Ajatuksia siitä, mitä skenaarioita valitset ja miksi, kannattaa testata ja jakaa vaikka yrittäjäkaverin kanssa. Valmennuspäivässä vertaissparrauksista saa luontevasti tukea ja näkökulmia työskentelyyn.
Tie kohti uudistumien taitoa jatkuu taas huhtikuussa!
Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Vuokko Viljakan kanssa. Lisää aiheesta Hyvää Työtä-Akatemian blogissa.
