Suomen yrityksistä 93,2 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä, yksinyrittäjiä Suomessa on 182 000. Vaikka monet yksinyrittäjät toimivat aktiivisesti erilaisissa verkostoissa, oman yrityksen kehityshaasteet ratkotaan usein yksin, ja usein vieläpä päivän päätteeksi, kun muut työt on hoidettu.
Yrittäjänä tarvitsee olla lähes tuhattaituri oman ydinosaamisen johdolla. Tosiasia on, että kaikkeen ei riitä aika eikä osaaminen. Vaikka kuinka ”yrittäisi”. Tarja Tikkonen, Benestatera
Yksinyrittäjät voivat saada liiketoiminnan kehittämiseen tukea eri tavoin. Koulutukset, hankkeet, yritysneuvonta ja yrityskummit ovat loistavia tapoja saada omaan liiketoimintaan uusia näkökulmia. Asiantuntijan hyödyntäminen esimerkiksi konsultoinnin muodossa mahdollistaa räätälöidyn avun. Paju on työskennellyt yksinyrittäjien kanssa melkeinpä kaikissa yllä mainituissa muodoissa.
Ulkopuolista näkemystä voi hyödyntää esimerkiksi
- Kehityssuunnan kirkastamiseen ja -suunnitelman tekemiseen: ulkopuolisen sparraajan kanssa voi arvioida erilaisia kehitysideoita ja valita niistä ne, mihin keskittyy.
- Oman osaamisen ja oman yrityksen supervoimien tunnistamiseen sekä sanoittamiseen: joskus omalle toiminnalle tulee sokeaksi, eikä näe, missä kaikessa on jo onnistunut.
- Tuotteistamisessa ja kannattavuuden parantamisessa: ulkopuolinen asiantuntija voi analyyttisesti auttaa arvioimaan uusien tuote- ja palveluideoiden potentiaalia ja kannattavuutta. Joskus ulkopuolinen asiantuntija voi myös auttaa luopumaan sellaisesta mikä ei toimi.
- Solmujen ja vaikeiden tilanteiden ratkaisemiseen: joskus omat ajatukset jäävät pyörimään pienille radoille, eikä ulospääsyä näy. Ulkopuolinen sparraaja voi auttaa tuomaan uusia näkökulmia ja ratkaisumalleja.
- Vertaistuki ja keskustelu: joskus jo keskustelu sparraajan tai valmentajan kanssa voi tuoda apua ja selkeyttä arkeen.
- Tukea muutosten läpiviemiseen: kun jonkun kanssa voi pidemmän ajan kuluessa viedä muutoksia eteenpäin, ne onnistuvat eivätkä jää arjen jalkoihin.
Konsultoinnin hyödyt ovat siinä, että minulla on ammattilainen apuna pohtimassa niitä asioita, jotka eivät ole minun omaa ydinosaamistani. Omalta kohdalta voin sanoa, että hyötyjä tulee usealta tasolta. Tulee ajateltua kokonaiskuvaa, joka auttaa suunnittelemaan ja hahmottamaan omaa toimintaa pidemmällä aikavälillä. Samoin mahdollisuuksien sanallistaminen ja konkretisoiminen tuovat ryhtiä päivittäiseen toimintaan ja turha hörhöily jää vähemmälle. Osa asioista tuli heti käytäntöön ja osaan olen palannut uudelleen sekä työstänyt niitä edelleen. Anna Maria Pääkkö, Method Putkisto Studio Nilsiä

@Method Putkisto Studio Nilsiä

@Benestatera
Vuoden 2019 yksinyrittäjäbarometrin mukaan yksinyrittäjät kokevat, että liiketoiminnan kehittämistarpeita on eniten myynnissä ja markkinoinnissa.
Kaikista yrityksistä 45 prosenttia kokee, että ne voisivat kehittää myynnin ja markkinoinnin osaamista. Erityisesti kasvuhakuiset yksinyrittäjät haluaisivat kehittää markkinointiosaamistaan. Yksinyrittäjäbarometri 2019
ELYn kehittämispalvelut ovat edullinen ja kevyt tapa saada apua yrityksen kehittämiseen liittyen. Konsultointipäivien aikana keskitytään räätälöidysti yrityksen kehittämistarpeiden työstämiseen.
Minulle on jatkuvan kouluttautumisen lisäksi ensiarvoisen tärkeä peilata toimintaa ja kehittää yritystäni luottamani asiantuntijan kanssa. Yksi oiva tapa tähän on ollut ELY:n konsultointipäivät Jenni Rissasen kanssa. Päivät ovat olleet tehokkaita ja järjestelmällisiä, vaikka on työskennelty rennolla otteella. Se on ollut kivaakin. Niiden tuloksena muodostui uudenlaista palvelutoimintaa, jonka hiomista jatkamme edelleen. Tarja Tikkonen, Benestatera
Muistilista yksinyrittäjälle – mistä voi hakea sparrausta ja apua
- ELY-keskusten kehittämispalvelut
- Kuntien yritysneuvonta, Kuopiossa mm. Business Center
- Yrityskummit
- Työllistä taidolla – voisinko rekrytoida työntekijän? Mitä muita vaihtoehtoja on? Maksuton palvelu.
- Yrittäjäjärjestöt ja Kauppakamari, Pohjois-Savon alueella kannattaa tutustua YOM-hankkeen tarjontaan
- Erilaisten hankkeiden tarjoamat edulliset tai maksuttomat valmennukset ja koulutukset, esimerkiksi koko maan laajuinen DIKATA-hanke ja Pohjois-Savossa Luova Veto!
- Kansainvälistyville yrityksille Innovaatioseteli (rajoituksia yhtiömuodon mukaan)
Jenni Rissanen
Konsultti, valmentaja, toimitusjohtaja