Usein on niin, että eri ihmiset eivät näe asioita samalla tavalla. On luvattoman helppoa tehdä oletuksia ja niiden pohjalta ratkaisuja. Tämä pätee myös kaikkiin ihmissuhteisiin. Monelle on varmasti tuttu tilanne se, että on tulkinnut toisen sanat väärin ja siitä on voinut kehkeytyä isokin soppa. Osa oletuksista osuu oikeaan, mutta osa ei. Jos yrityksen ja sen asiakkaiden näkemysten välillä on suuria eroja, voidaan menettää asiakkaita tai ei onnistuta tavoittamaan uusia asiakasryhmiä.
Tässä blogissa kerromme, miten näkemysten yhteneväisyyksiä ja eroja voidaan selvittää ja miten tietoa voidaan käyttää esimerkiksi palveluiden tai myynnin kehittämiseen.
Mikä on brändi ja brändimielikuva?
Brändi on yrityksen ydin. Usein ajatellaan sen olevan logo ja visuaalinen ilme, mutta se ei ole totta. Kun ajattelet esimerkiksi Fazeria, mitä sinulle tulee mieleen? Sininen väri ja kultaiset kirjaimet yhdistettynä suklaan makuun ja tuoksuun? Tuleeko tunne, että tähän merkkiin voi luottaa? Todellisuudessa, kun ostaa jotakin palvelua tai tuotetta, ostaa brändiä. Kun brändityö on tehty hyvin, se näkyy yrityksen menestyksessä. Brändi ilmenee kaikissa kontaktipisteissä sidosryhmien ja asiakkaiden kanssa sekä yrityksen sisällä. Brändiä ilmentää myös yrityksen sisäinen toiminta, myös jokainen työntekijä.
Brändiä mitattaessa yksi oleellinen asia ovat mielikuvat, joita siihen liitetään. Kun yrityksen nimi, tuote tai palvelu mainitaan, mitä mieleen tulee vai tuleeko mitään? Mitä mieleen nousee kun puhutaan kyseessä olevasta toimialasta yleensä? Tai muista saman toimialan sisällä olevista yrityksistä? Kun puhutaan brändimielikuvista, puhutaan brändiattribuuteista. Niiden avulla selvitetään myös, mitä arvostetaan valitessa tiettyjä palveluita ja tuotteita.
Miksi selvittää brändimielikuvaa?
Brändimielikuvan selvittämisestä hyötyvät niin yrityksen johto, kuin myynti, markkinointi ja viestintä. Selvityksen yhteydessä voidaan tunnistaa ulospäin näkyviä oman toiminnan vahvuuksia, ja saada tietoa, miten erottautua kilpailijoista ja missä asioissa on mahdollisuus palvella asiakkaita muita paremmin. Ennen kaikkea taklataan omat oletukset.
Kun hyödynnetään todellisia brändimielikuvia, voidaan markkinoinnissa luoda kohderyhmälle puhuttelevaa sisältöä. Mikäli halutaan laajemmin tietoa, voidaan tehdä vertailua myös suhteessa muihin saman toimialan toimijoihin. Mitä yhtäläisyyksiä tai eroja löytyy? On myös hyvä aika ajoin selvittää, miten yrityksen sisällä sen brändi nähdään haastattelemalla esimerkiksi työntekijöitä.
Kuinka selvittää asiakkaiden näkemyksiä? Miten brändimielikuvien selvitys käytännössä tehdään?
Mikäli haluat, että autamme yrityksesi brändimielikuvien selvittämisessä, teemme sen mielellämme. Prosessi voi olla esimerkiksi seuraava.
Ensin selvitämme tarpeet ja toiveet sekä asetamme tavoitteet yhdessä. Sen jälkeen käymme läpi sen, miten yrityksen brändin oletetaan ja toivotaan nähtävän. Tämän jälkeen valitsemme yhdessä sopivimmat haastateltavat. Haastattelumenetelmää käytetään, jotta päästään pintaa syvemmälle juurisyihin. Asiat voidaan kokea samalla tavalla, mutta syyt siihen voivat olla täysin erilaisia. Ennen haastatteluja tehdään esiselvitystä haastateltavista. Haastattelujen jälkeen analysoimme tulokset laadullisesti. Tuloksia teemoitellaan, luokitellaan, kieputetaan ja yhdistellään uudelleen. Etsitään merkityksiä ja kootaan löydökset yhteen. Lopputuloksena asiakas saa haastatteluiden sisällön, dokumentoinnin analyysistä sekä koonnin, jossa on selkeästi tulokset, johtopäätökset, avainasiat sekä ehdotukset.
Mikäli haluat toiminnan kehittämisen tueksi tietoa brändimielikuvista, otathan yhteyttä Mariiaan!
Mariia Hämäläinen
mariia.hamalainen@pajuconsulting.fi