Loading...

Mikä auttaa muutoksen ennakoinnissa ja hallinnassa?

Home / Yleinen / Mikä auttaa muutoksen ennakoinnissa ja hallinnassa?

Hyvää alkanutta vuotta! Onko sinulla tapana visioida uuden vuoden alkuun tulevaa? Toivoa ja samalla vähän pelätä, että jokin riittävän pieni, mutta tarpeellisen suuri poikkeama rikkoisi turvalliselta tuntuvaa rutiinia ja avaisi uudenlaisia näkymiä tulevaan? Tai kenties jo tiedät, että työpaikalla on tiedossa muutoksia, joita et oikeastaan halua, koska muutos aiheuttaa epävarmuutta? Tässä blogissa pohdimme muutosta, sen aiheuttamaa epävarmuutta ja epävarmuuden sietämistä. Voiko muutoksen aiheuttaman epävarmuuden valjastaa innovaatiopotentiaaliksi? Millä tavalla hyödyntää palvelumuotoilua? Innovaatiopotentiaali piilee siinä, mitä ei ole vielä olemassa.

Muutos on aina mahdollisuus.

Oletko huomannut, että ajatukset kulkevat samalla työpaikalla samoissa palavereissa ja saman aiheen parissa ikään kuin samaa rataa – kunnes muutos uhkaa horjuttaa toisaalta puuduttavaa ja toisaalta mukavaa rutiinia? Toisinaan uusia ratkaisuja etsittäessä tiimisi huomaa päätyvänsä samankaltaisiin ratkaisuihin kerta toisensa jälkeen? Pätijä osasi jälleen päteä ja vastarannan kiiski olla jälleen eri mieltä. Ideoijan ideat viilsivät jälleen pilvissä ja hiljaisen ajatukset jäivät jälleen pimentoon. Turhautumista. Uudistaudu siinä sitten.

Sitran tulevaisuustutkija Mikko Duftan mukaan erilaiset visiot tulevaisuudesta – huolimatta siitä toteutuvatko ne tai ei – auttavat meitä toimimaan paremmin nykyhetkessä ja rakentamaan hyvää huomista. Sen vuoksi on tärkeää, että havainnoimme ympäristön merkkejä muutoksista. Kun aistit ovat valppaana, keräät ympäriltäsi viitteitä siitä, mikä voisi olla mahdollista. Kun näet mahdollisuuksia, lisäät valtavasti omaa sopeutumisvalmiutta ja innovaatiopotentiaalia.

Kuinka sitten herätellä ajatuksia?

  • Yksinkertaisin vinkki: kävele tai aja töihin eri reittiä kuin tavallisesti ja istu eri paikalla palaverissa kuin tavallisesti. Kuin huomaamatta alat kiinnittämään huomiota uudenlaisiin yksityiskohtiin.
  • Pitäkää palaveri maisemaravintolassa. Asennetutkijat eivät ole yksimielisiä siitä, ohjaako toiminta asennetta vai asenne toimintaa – voi olla, että kun näet pitkälle (toiminta), myös orientaatiosi (asenne) käsiteltäviin asioihin on tavanomaista laaja-alaisempi!
  • Miltä kuulostaa 10 minuutin kävely ilman kännykkää ennen tärkeän kokouksen alkua? Liikunta tutkitusti parantaa keskittymiskykyä ja ajattelua.
  • Arpokaa palaverin alkuun uudenlaiset roolit – kyllähän porukasta muutenkin löytyisi “perustelija”, “boksin ulkopuolelle astuja”, “kyseenalaistaja”, “puhuu vain kun on asiaa” ja “tulevaisuusajattelija” – ja katsokaa päädyttekö samantapaiseen päätöksentekoon kuin tavallisesti.
  • Opettele sanomaan kyllä. Savossa kun ollaan, on vastuu kuitenkin kuulijalla. Ja jos satut kuulemaan aivan päättömän ehdotuksen, kysy viisi kertaa miksi ja kuuntele perustelu – anna idealle mahdollisuus.
  • Jos aivan villiinnyt, aloita työpäiväsi jonglööripallotellen – ja aktivoi sekä oikea että vasen aivopuolisko käyttöösi. Tai sitten kahvilla. Miten vain.

Tässäpä check list muutoksen hallintaan. On niin, että muutos on varmaa, siihen emme voi vaikuttaa, mutta voimme valita tavan, jolla suhtaudumme muutokseen – myös sen, kuinka siihen valmistaudumme.

1) Herättele ajatuksia, terävöitä aistit.

2) Katso ympärillesi, kartoita. Kun hahmotat nykytilan, sinulla on aiempaa paremmat työkalut peilata tulevia mahdollisuuksia ja sanottaa oman toiminnan erityispiirteitä. Joskus ulkopuolinen näkökulma auttaa näkemään kuinka toiminta sijoittuu muuhun toimintakenttään. Ehkä huomaat, että ympärilläkin tapahtuu muutosta.

3) Kehitä yhdessä – mitä useampi eri näkökulma sitä parempi ymmärrys. Vanha viisaus päiden yhteen lyömisestä voi kiireen, roolien ja kilpailun kentässä kaventua. Palvelumuotoiluvalmennuksissa harjoittelemme muutamia yhteiskehittämisen malleja ja konkretisoimme sen tuomia hyötyjä. Lopulta muutos ei ole yhdessä ihan niin jännittävää kuin se olisi yksin.

4) Testaa – muuten et voi tietää. Yritä, epäonnistu ja onnistu. Periaatteessa niin yksinkertaista ja käytännössä niin kovin vaikeaa. Yritysmaailmassa mokaamalla menestyneet ovat kirjoittaneet aiheesta kokonaisia kirjoja. Pajun työpajoissa opettelemme kevyen kokeilukulttuurin malleja.

TOIMII AINA: Sanota, visualisoi. Tee mahdollisesta todellista. Toisinaan haaste on hahmottaa kokonaisuus. Konkretia helpottaa operointia. Ja vahvista myönteisesti – jokaisesta tuntuu välillä, että muutos väsyttää ja haasteet lannistaa, mutta tsemppi saa kiipeämään yllättävillekin vuorille! Myönteinen tunnetila auttaa näkemään mahdollisuuksia ja avartaa ajatuksia, kun taas kielteinen tunnetila kaventaa niitä. Miten tätä voi hyödyntää muutoksessa?

Entä jos tuntuu siltä, että kaikki on sittenkin huonosti ja muutoksesta seuraa vain pienemmät resurssit ja tiukemmat aikataulut? Aloita harjoitus alusta. Seuraavassa blogitekstissä vinkkaamme tarkemmin nykytilan kartoittamisen keinoja.

Samaan tapaan kuin yksilöinä omassa elämässä voimme valita tapamme kohdata muutoksia, on myös organisaatiossa mahdollista valita tapoja, joilla valmistautua muutoksiin.

Palvelumuotoilu antaa oivia työkaluja tunnistaa haasteita ja konkretisoida potentiaalia.

Paju tarjoaa organisaation muutosvaiheisiin räätälöityjä palvelumuotoiluvalmennuksia: lisäämään vastaanottavuutta ja heittäytymistä, kartoittamaan ja sanottamaan nykytilaa, selkiyttämään ja konkretisoimaan tavoitteita, sekä vahvistamaan kykyä reagoida ja mukautua. Tutustu myös palvelumuotoilutyökaluun Kuka-kortteihin.

 

Silja Huttunen

silja.huttunen@pajuconsulting.fi

Kirjoittaja on palvelumuotoilua ja sosiaalipsykologiaa risteyttävä valmentaja, jonka mielestä organisaation muutosvoima on hyvässä tuulessa.